Tulemarkens historia.

Tulemarken började projekteras på 1930-talet och byggnationen av fastigheterna påbörjades 1936. Den karakteristíska funkis stilen dominerar fastigheternas utformning, vilket är något som vi Tulemarkare är stolta över och försöker bevara. Vår förening såg dagens ljus 1940 och firade 70-års jubileum 2010.

Närheten till den gamla Filmstaden i Råsunda gjorde att flera av de boende i Tulemarken hade sitt yrke där under den historiska epoken då filmproduktionen ännu var i drift. Bland andra har skådespelaren John Botvid bott på Bergaliden i Tulemarken.

Mats Norin växte upp i Tulemarken under -40 & -50-talet och han har skrivit en krönika i Hembygds-Nytt utgåva Januari 2004 som publiceras av Sundbybergs Hembygdsförening och Sundbybergs Museum. Mats skildrar uppväxten som följande: 

"Pappa och mamma bodde till en början i en lägenhet på Tulegatan, men köpte en villa i Tulemarken 1942 och året efter föddes jag. Uppväxttiden var idealisk med närhet till många aktiviteter, Sundbybergs lP, tennisbanorna i Tuleparken, slalombacken på vintern, Lötsjön, Golfängarna, Ursvik och Järva-fältet. I Tulemarken bodde då ett antal profiler som hade stor betydelse for Sundbybergs utveckling som småstad. Nära slalombacken bodde Oscar Fischerström, som var en av grundarna till Sundbybergs IK, i huset bredvid, de som startade Ella's Blomsterhandel, granne till "Ella" var stadsingenjören Fredrik Ekström, mittemot bodde Marabou:s VD Henrik Krüger, snett över Bergaliden skådespelaren John Botvid (som tyvärr ibland tog våra bollar som kom in på hans tomt till "Bottes" trädgårdsfester), längre ner mot Dalgången Curt Bergman som drev Bergmans Järnaffär på Landsvägen, bredvid honom herr och fru Sahlström som hade tobaksaffär på Fredsgatan mittemot Centralskolan, i Dalgången bodde Frippe Friberg (som var den första med mobiltelefon i bilen - om den fungerade vet jag inte)."

Andra profiler var tandläkare Eva Isberg-Ericsson som hade sin praktik på Fredsgatan, Nils Törnblom som arbetade med marknadsföring och reklam (han skapade:"När gav du din fru en blomma sist?"), Åke Sjögren med Sundbybergs Ilexpress (grundad av hans pappa), Sven Bergström, vars farbror startade varuhuset PUB (Paul Urban Bergstrom), statsträdgårdsmästaren Tidblom (han och hans hustru bjöd ofta oss barn på karameller om man ringde på), Gottfrid och Anna Pettersson som skötte tennisbanorna var några man träffade i Tulemarken på den tiden."