Tulemarkens djur och fauna

I Tulemarken kan man få se både harar och rådjur skutta omkring men även räv har setts stryka runt i trädgårdarna. Har man tur kan man få syn på en nötskrika, mindre hackspett eller sommargylling som flyger mellan furorna där även ekorrarna hoppar från gren till gren. Att mata fåglarna på dagen kan vara trevligt, men styrelsen uppmanar medlemmarna att inte göra det eftersom man genom detta även indirekt matar råttorna på natten. Detta eftersom frö och talgrester faller ned på marken.

                                   Några av Tulemarkens rådjur.
                                            Några av Tulemarkens rådjur fotograferade utanför Bergaliden 28.

Rådjursflocken är för närvarande bestående av ca 2 djur + 2 kid (våren 2016 och bor mer eller mindre uppe på Bergaliden. De har minskat i antal, men överlevarna har istället nu utökat menyn och glupskar numera i sej växter som rådjur nomalt inte brukar äta. 

                                    
                                    Tulemarkens grodor
                                       Tulemarkens paddor kryper fram på vårkanten och börjar direkt sina parlekar.

På vårkanten kryper våra paddor fram vilka vi ska vårda eftersom de sägs vara skillnaden mot att ha eller inte ha mördarsniglar i området. Dock har de senare nu siktats, varför vi nu uppmanar våra medlemmar att titta in på hemsidan www.mordarsnigeln.se där man tipsas om hur man kan hantera sniglarna samt förebygga eller förhindra dess uppkomst. Om ni har en kompost i trädgården, tänk på att ha den sluten så att djur som sniglar, fåglar eller råttor inte kan komma åt matresterna.